Extra ondersteuning op maat
De leerlingcoach is de spil in de begeleiding van leerlingen op het Udens College. Heb je extra ondersteuning nodig? Dan zal de coach contact opnemen met het ondersteuningsteam.
Coaching
Bijzonder aan het Udens College is de relatie tussen leerlingen en hun coach. De coach is een eerste aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon en een vraagbaak. Leerlingen hebben veel contact met hun coach en voelen zich daardoor gezien en gehoord. Die veiligheid leidt tot meer zelfvertrouwen en betere leerprestaties.
Tijdens coachgesprekken praat je niet alleen over resultaten, maar ook over persoonlijke doelen en onderwerpen als vriendschap, identiteit of gebeurtenissen in het gezin. Soms kom je er met je coach achter dat extra begeleiding je zou helpen. Dan is je coach de ingang naar extra begeleiding door het ondersteuningsteam.
Ondersteuningsteam
Het ondersteuningsteam coördineert alle extra begeleiding van leerlingen door een orthopedagoog of psycholoog. Het team bestaat uit een ondersteuningcoördinator en verschillende orthopedagogen/psychologen. Deze zijn gekoppeld aan het domein en daardoor makkelijk bereikbaar voor leerlingcoaches. Zo hebben leerlingen en ouders steeds contact met een vertrouwd gezicht. Daarnaast krijgen zij ondersteuning van leerlingbegeleiders en pedagogisch-didactisch begeleiders.
Het ondersteuningsteam speelt ook een rol in het (bij)scholen van vakdocenten en coaches. De orthopedagogen en psychologen delen hun kennis over pedagogisch handelen en omgaan met gedragsproblemen en staan zij klaar bij vragen over een groep of een kind. Zo professionaliseren we samen, voor onze leerlingen.
Trajectvoorziening
Als je meer hulp nodig hebt dan de begeleiding van je coach, schakelt je coach het ondersteuningsteam in. Samen met je ouders overleggen jullie met een orthopedagoog -iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van kinderen- welke vorm van extra ondersteuning het beste bij je past. De verzamelnaam trajectvoorziening gebruiken we voor meerdere vormen van ondersteuning.
Begeleiding binnen de trajectvoorziening is altijd maatwerk, voor een korte of langere periode. Het doel? De mogelijkheden van leerlingen vergroten binnen onze eigen school. Het liefst in de klas, in plaats van daarbuiten.
- Door ondersteuning bij problematiek als dyslexie, dyscalculie, ADHD of ASS.
- Door extra begeleiding als het sociaal-emotioneel niet zo lekker gaat.
- Door groepstrainingen, bijvoorbeeld over weerbaarheid, faalangst of mindfit.
Multidisciplinaire overleggen (MDO)
Soms spelen er bij leerlingen dingen buiten school die hun welzijn en hun schoolprestaties beïnvloeden. Als begeleiding van de coach niet voldoende oplost, worden – afhankelijk van de ondersteuningsvraag – verschillende disciplines uitgenodigd om met ouders en coach na te denken over een plan van aanpak. Denk aan: de schoolarts, de leerplichtambtenaar en zorgprofessionals van Ons Welzijn en jongerenwerk. Samen met de leerling en ouders kijken we welke hulp nodig is, bijvoorbeeld extra ondersteuning binnen het gezin of specialistische hulpverlening. De opbrengst? Binnen én buiten school werken aan gezamenlijke doelen.
Passend onderwijs
Passend onderwijs betekent dat we leerlingen helpen om succesvol te zijn op school. Ook als daar meer voor nodig is dan de extra ondersteuning van het Udens College. Wij zijn daarom aangesloten bij het samenwerkingsverband SWVO 30 06.
Samen met andere scholen uit de gemeenten Maashorst, Oss, Meierijstad en Bernheze zijn we verantwoordelijk voor alle 13.000 leerlingen in de regio. Natuurlijk streven we naar onderwijs en begeleiding op het Udens College zelf. Maar als die mogelijkheid er niet is, ben je alsnog verzekerd van ondersteuning op een plek in de buurt.
Heb je vragen over passend onderwijs, wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dan kun je terecht bij het Udens College of bij het ouder- en jeugdsteunpunt 30 06: www.ouderjeugdsteunpunt3006.nl. Op deze website vind je toegankelijke informatie over passend onderwijs. Je vindt er ook uitleg van begrippen en handige links. Ook staat er hoe je contact op kunt nemen met ouder- en jeugdsteunpunt 30 06.
Ondersteuningsklassen
Op het vmbo hebben we ondersteuningsklassen. In de ondersteuningsklas bieden we meer structuur en ondersteuning dan in een reguliere klas. Er is extra begeleiding op het gebied van plannen, organiseren en de sociaal emotionele ontwikkeling.
Denk je dat je in aanmerking komt voor de ondersteuningsklas? Dan is het belangrijk dat je ouder/verzorger tijdig contact opneemt met orthopedagoog Dieke Coopmans voor een intake: diekecoopmans@udenscollege.nl. Op basis van de intake, het dossier en de overdrachtsgegevens bepalen we of je in een ondersteuningsklas geplaatst wordt. Dieke is als orthopedagoog en nauw betrokken bij de leerlingen uit de ondersteuningsklas.