Internationalisering op havo/vwo
Verleg je grenzen. Maak kennis met andere landen en de wereld om je heen. Reis naar het buitenland om nieuwe ervaringen op te doen. Of leg contact met internationale scholieren. Op het Udens College kijken we over grenzen heen!
Global Citizen Network
Omdat het Udens College wereldburgerschap belangrijk vindt, is de sector havo/vwo lid van het Global Citizen Network: een netwerk waarin meer dan 75 scholen met en van elkaar leren internationaliseren. Wij zijn sinds 2006 lid, als één van de eerste scholen in Nederland. Via het Global Citizen Network doen we inspiratie op, krijgen we tips over internationalisering en ontmoeten we collega’s van andere scholen in binnen- en buitenland. Meer informatie lees je via de website van Global Citizen Network.
Uitwisselingen
Ervaren hoe leeftijdsgenoten in Europa wonen, leven en naar school gaan? In het voorexamenjaar organiseren we uitwisselingen naar negen Europese landen. Een gastgezin in Frankrijk, Italië, Hongarije, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje of Turijke is een week lang jouw thuis. Best spannend! Alleen al omdat je de hele week Engels praat. En veel dingen anders zijn dan in Nederland. Het eten, maar ook de normen en waarden op school, de landelijke politieke verhoudingen of de culturele uitingen. Je doet zelfstandig en in een groep volop nieuwe ervaringen op. En grote kans dat je nieuwe vrienden maakt!
Als je weer in Nederland bent, bekijk je je eigen omgeving met hele andere ogen. En anders gebeurt dat wel als jouw buddy in Nederland is. Want jouw buitenlandse gast vindt het vast gek dat jij ontbijt met hagelslag. Op de fiets naar school gaat. Of je docenten aanspreekt met hun voornaam. En dat is precies het doel van een uitwisseling: nader tot elkaar komen door overeenkomsten en verschillen te ontdekken. En dat wat jij heel gewoon vindt, voor een ander niet zo vanzelfsprekend is. Dat geeft stof tot nadenken, verbreedt jouw blik op de wereld én brengt jou een stap dichter bij wereldburgerschap.
Cross your borders
Alle leerlingen in leerjaar 3 doen mee aan Cross your borders, Globaland: een project om jongeren op een creatieve manier bij de maatschappij en de wereld te betrekken. In teams onderzoek je de cultuur en problematiek van een ontwikkelingsland. Je denkt na over mogelijke oplossingen en geeft hierover met je groep een creatieve presentatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een rap, een gezelschapsspel of een talkshow. Tussendoor zijn er culturele workshops als hennatekenen en salsadansen en leuke minigames.
Keuzemodules: politiek en taal
In de bovenbouw van de sector havo/vwo kun je deelnemen aan verschillende keuzemodules rond internationalisering. Zo leer je Europa en belangrijke internationale thema’s nóg beter kennen.
European Parlement Ambassador School
Wij moedigen onze leerlingen aan om deel te nemen aan de Europese democratie. Daarom zijn we een European Parliament Ambassador School: een samenwerkingsprogramma tussen het Europees Parlement en middelbare scholen. In de bovenbouw krijg je de kans om het Europees Parlement in Brussel te bezoeken. Daar praten we met Europese afgevaardigden en met elkaar over Europese politieke thema’s.
Model United Nations – MUN
Kruip in de huid van een diplomaat bij de Verenigde Naties! Dat is wat je doet, bij Model United Nations (MUN). Tijdens een conferentie in Nederland of in het buitenland boots je drie dagen lang de Verenigde Naties na. Als diplomaat vertegenwoordig je een land, in een nagespeelde vergadering van bijvoorbeeld de Veiligheidsraad. Je doet onderzoek en verdiept je in internationale vraagstukken. Ook debatteer je met internationale medeleerlingen in het Engels, over een oplossing voor maatschappelijke en internationale problemen. Een uitdagend programma voor bovenbouwleerlingen.
Model European Parliament – MEP
Hoe werkt dat nou, Europese besluitvorming? Daar kom je achter tijdens het Model European Parliament (MEP): een simulatie van het Europees Parlement. Drie dagen lang bedenk je met leerlingen uit verschillende landen oplossingen voor problemen binnen de Europese Unie. Als Europarlementariër maak je kennis met het complexe proces van Europese democratie. En je ervaart hoe belangrijk de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten is. Een leuke en leerzame buitenlesactiviteit voor bovenbouwleerlingen.
Taalprogramma’s Cambridge, Goethe en DELF
Heb jij een talenknobbel? Ambities in het buitenland? Of gewoon zin om je verder te verdiepen in Engels of Frans? Dan is het Cambridge-of DELF-programma iets voor jou. In de bovenbouw leer je in een kleine groep nóg beter Engels of Frans begrijpen, spreken, lezen en schrijven. Je rondt het programma af met een officieel examen, waarmee je een internationaal erkend certificaat behaalt. Daarmee toon je aan dat jij een taal op een hoog niveau beheerst. En je dus uitstekend redt op buitenlandse hogescholen, universiteiten of op de internationale arbeidsmarkt.