School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Activiteiten op havo/vwo

Naast de lessen organiseren we volop activiteiten binnen en buiten de school. Om op een andere manier te leren, nieuwe ervaringen op te doen en je blik te verbreden.

Culturele activiteiten

Cultuur heeft een vaste plek in ons onderwijs. In elk leerjaar ga je op excursie en bezoek je een museum of een andere culturele plek. Bijvoorbeeld de Sint-Jan in Den Bosch in leerjaar 1, het Rijksmuseum in leerjaar 2 en de Dom in Keulen in leerjaar 3. Je kijkt naar voorstellingen in theater Markant, over thema’s als pesten of gaat naar een dansvoorstelling in de 4e klas. Daarnaast organiseren we tal van culturele activiteiten samen met Stichting Kunst en Co Uden. Dit met behulp van twee cultuur coördinatoren bij ons op school.

Natuurlijk dagen we je ook uit om zelf het podium op te klimmen. Zit je in 6 vwo? Dan zet je een toneelvoorstelling neer voor het vak Nederlands. En examenleerlingen met muziek in hun vakkenpakket spelen de sterren van de hemel, tijdens het eindconcert in De Pul in Uden. Of doe mee met de Orion Music Awards: een regionale muziekwedstrijd voor leerlingen van middelbare Orion-scholen.

Leerling Benjamin speelde eigen compositie tijdens Orion Classic Awards 2022

Sportieve activiteiten

Natuurlijk schenken we ook veel aandacht aan sport. In elk leerjaar staan er lessen lichamelijke opvoeding op het rooster. En in de bovenbouw kun je kiezen voor het vak Bewegen, Sport en Maatschappij. Maar ook buiten die lessen om organiseren we volop sportieve activiteiten. Sportdagen, toernooien en clinics door externe professionals, bijvoorbeeld. En in het eindexamenjaar krijg je de kans om kennis te maken met bijzondere sporten als mountainbiken, padel of waterpolo.

UC Foundation

Omkijken naar een ander. Daar praten we niet alleen over; dat doen we ook echt. Onder andere door de UC Foundation: een fonds waarmee we goede doelen steunen. Tijdens de kerstactie halen leerlingen én docenten van de hele school elk jaar een mooi geldbedrag op. Een groot deel daarvan schenken we aan Stichting Edukans. Het bedrag dat overblijft gaat naar een ander goed doel rond het thema educatie, met een link naar Uden. Een aantal leerlingen is betrokken bij de verdeling, zodat we zeker weten dat het geld goed wordt besteed. 

De w van wetenschap

Jongeren van nu krijgen elke dag veel prikkels binnen. Het is belangrijk dat je al die informatie goed kunt beoordelen en op waarde weet te schatten. Daarbij helpt een onderzoekende houding. Wat is waar, en wat is niet waar? En hoe kom je daarachter? Voor alle vwo-leerlingen organiseren we daarom elk jaar drie Dagen van het Onderzoek, rondom een thema. Bijvoorbeeld ‘big data’ of ‘nepnieuws’. Je start de dag met een inspirerende spreker. Daarna werk je in je eigen leerjaar verder aan opdrachten die passen bij het thema. Je bevindingen helpen je om met een frisse en objectieve blik naar de wereld te kijken en je eigen weg te kiezen op basis van onderzoeksresultaten.

Daarnaast krijgt de w van Wetenschap een plek in alle vakken binnen het vwo (Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) onderwijs, zowel op havo/vwo als op vwo projecten/gymnasium.

Gender and Sexuality Alliance

Opgericht door leerlingen en docenten: de Gender and Sexuality Alliance (GSA). Een netwerk dat vindt dat iedereen op het Udens College de vrijheid heeft te kunnen zijn wie je bent, zonder je daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Een onofficieel orgaan binnen de school, waardoor leerlingen elkaar vinden en voor elkaar klaarstaan.

De GSA bestaat uit jongeren uit verschillende leerjaren die één uur per week samenkomen om evenementen en acties te organiseren die de acceptatie van LHBTIQ-mensen op school bevorderen. En om onderwerpen en gebeurtenissen die hiermee te maken hebben te bespreken. Want soms is het al genoeg dat je weet dat je niet de enige bent die te maken heeft met bepaalde gevoelens rondom gender en seksualiteit.

LHBTIQ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer. Uit onderzoek blijkt dat LHBTIQ-jongeren zich op een school met een GSA meer thuis voelen en minder spijbelen. Lid worden, een vraag stellen of gewoon iets delen? Mail naar hv-gsa@udenscollege.nl. Op het Udens College kun je jezelf zijn!