Activiteiten op havo/vwo
Naast de lessen organiseren we volop activiteiten binnen en buiten de school. Om op een andere manier te leren, nieuwe ervaringen op te doen en je blik te verbreden.
Culturele activiteiten
Cultuur heeft een vaste plek in ons onderwijs. In elk leerjaar ga je op excursie en bezoek je een museum of een andere culturele plek. Bijvoorbeeld de Sint-Jan in Den Bosch in leerjaar 1, het Rijksmuseum in leerjaar 2 en de Dom in Keulen in leerjaar 3. Je kijkt naar voorstellingen in theater Markant, over thema’s als pesten of gaat naar een dansvoorstelling in de 4e klas. Daarnaast organiseren we tal van culturele activiteiten samen met Stichting Kunst en Co Uden. Dit met behulp van twee cultuur coördinatoren bij ons op school.
Natuurlijk dagen we je ook uit om zelf het podium op te klimmen. Zit je in 6 vwo? Dan zet je een toneelvoorstelling neer voor het vak Nederlands. En examenleerlingen met muziek in hun vakkenpakket spelen de sterren van de hemel, tijdens het eindconcert in De Pul in Uden. Of doe mee met de Orion Music Awards: een regionale muziekwedstrijd voor leerlingen van middelbare Orion-scholen.
Het vak CKV in de bovenbouw
In de bovenbouw hebben de leerlingen het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming. Voor dit vak onderneem je als leerling culturele activiteiten, waarbij je veel vrijheid hebt.
De leerling is het vertrekpunt in ons onderwijs. Onze drie onderwijspijlers werken we bij het vak CKV op de volgende manieren uit:
- Kwalificatie: je doet ervaring (kennis) op door zelf culturele activiteiten uit te kiezen en te bezoeken. Je verwerkt na je bezoek je ervaring in een opdracht en vormt een waarde-oordeel.
- Socialisatie: het vak CKV slaat een brug tussen het leven op school en het leven daarbuiten. Hoe is onze maatschappij gevormd en welke (culturele) uitingen horen daarbij? We dagen de leerlingen uit hierover met de docent, andere leerlingen en ouders in gesprek te gaan.
- Persoonsvorming: je kiest en activiteit – binnen de kaders van CKV – die bij je past, of waar je meer over te weten wilt komen. Hiermee heb je eigenaarschap over je eigen leerproces en eigen culturele vorming.
Het kiezen van een culturele activiteit
Kies een activiteit die je aanspreekt en/of die je uitdaagt, binnen de kaders van CKV. Kies iets dat je samen met anderen kunt ondernemen, bijvoorbeeld met klasgenoten, vrienden of je ouders.
Denk ook aan de praktische zaken bij het kiezen: bijvoorbeeld de reisafstand en de kosten. Houd hier rekening mee in je planning.
Het Udens College biedt voor het ondernemen van de activiteit het volgende:
- we betalen een activiteit (we streven naar 1 activiteit in het havo-programma en 2 in het vwo-programma)
- we bieden de CJP (Cultureel Jongeren Paspoort). Hiermee krijg je korting bij bioscopen en theaters, maar ook in kleding- en elektronicawinkels.
Verder geven veel musea in Nederland gratis toegang aan bezoekers t/m 18 jaar.
Sportieve activiteiten
Natuurlijk schenken we ook veel aandacht aan sport. In elk leerjaar staan er lessen lichamelijke opvoeding op het rooster. En in de bovenbouw kun je kiezen voor het vak Bewegen, Sport en Maatschappij. Maar ook buiten die lessen om organiseren we volop sportieve activiteiten. Sportdagen, toernooien en clinics door externe professionals, bijvoorbeeld. En in het eindexamenjaar krijg je de kans om kennis te maken met bijzondere sporten als mountainbiken, padel of waterpolo.
Kerstactie
Tijdens de kerstactie halen leerlingen én docenten van de hele school elk jaar een mooi geldbedrag op. Een groot deel daarvan schenken we aan Stichting Edukans. Het bedrag dat overblijft gaat naar een ander goed doel rond het thema educatie, met een link naar Uden. Een aantal leerlingen is betrokken bij de verdeling, zodat we zeker weten dat het geld goed wordt besteed.
De w van wetenschap
Jongeren van nu krijgen elke dag veel prikkels binnen. Het is belangrijk dat je al die informatie goed kunt beoordelen en op waarde weet te schatten. Daarbij helpt een onderzoekende houding. Wat is waar, en wat is niet waar? En hoe kom je daarachter? Voor alle vwo-leerlingen organiseren we daarom elk jaar twee Dagen van het Onderzoek, rondom een thema. Bijvoorbeeld ‘big data’ of ‘nepnieuws’.
De dag start met verschillende inspirerende sprekers die vanuit hun eigen ervaring een thema belichten. Hiervoor schrijf je je in. Daarna werk je in je eigen leerjaar verder aan opdrachten die passen bij het thema. Je bevindingen helpen je om met een frisse en objectieve blik naar de wereld te kijken en je eigen weg te kiezen op basis van onderzoeksresultaten.
Daarnaast krijgt de w van Wetenschap een plek in alle vakken binnen het vwo (Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) onderwijs, zowel op havo/vwo als op vwo projecten/gymnasium.
Gender and Sexuality Alliance
Opgericht door leerlingen en docenten: de Gender and Sexuality Alliance (GSA). Een netwerk dat vindt dat iedereen op het Udens College de vrijheid heeft te kunnen zijn wie je bent, zonder je daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Een onofficieel orgaan binnen de school, waardoor leerlingen elkaar vinden en voor elkaar klaarstaan.
De GSA bestaat uit jongeren uit verschillende leerjaren die één uur per week samenkomen om evenementen en acties te organiseren die de acceptatie van LHBTIQ-mensen op school bevorderen. En om onderwerpen en gebeurtenissen die hiermee te maken hebben te bespreken. Want soms is het al genoeg dat je weet dat je niet de enige bent die te maken heeft met bepaalde gevoelens rondom gender en seksualiteit.
LHBTIQ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer. Uit onderzoek blijkt dat LHBTIQ-jongeren zich op een school met een GSA meer thuis voelen en minder spijbelen. Lid worden, een vraag stellen of gewoon iets delen? Mail naar hv-gsa@udenscollege.nl. Op het Udens College kun je jezelf zijn!