School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Brugklassen op havo/vwo

Heb je het advies havo, havo/vwo of vwo? Dan start je in één van de brugklassen op de sector havo/vwo. Een goed begin van jouw studieloopbaan op het Udens College!

Onze brugklassen

Op de sector havo/vwo hebben we drie soorten brugklassen:

  • Tweejarige brugklas havo/vwo
  • Brugklas vwo projecten
  • Brugklas gymnasium

Tweejarige brugklas havo/vwo

In de tweejarige brugklas havo/vwo heb je lekker lang de tijd om te ervaren welk niveau het beste bij je past. Per vak kies je samen met je coach leerdoelen op havo- of vwo-niveau. Dat niveau kun je tijdens het schooljaar aanpassen. Van de docenten ontvang je feedback op je werk, waardoor je jezelf en je eigen kwaliteiten steeds beter leert kennen. Zo kom je er stap voor stap achter waar je het beste tot je recht komt: op havo of vwo, of een andere leerroute. Aan het einde van leerjaar 2 krijg je een doorslaggevend advies van het docententeam. Op dat niveau ga je verder in leerjaar 3.  

Je kunt met een havo- en een vwo-advies naar deze brugklas.

Brugklas vwo projecten

De brugklas vwo projecten is er voor vwo-leerlingen die extra uitdaging zoeken. Bij een aantal vakken volg je een versneld programma, waardoor ruimte ontstaat voor projectonderwijs. Je werkt twee blokuren per week aan een vakoverstijgend project, bijvoorbeeld over ondernemen. Er zijn vier projecten per jaar en bij allemaal leer je onderzoeken, samenwerken en presenteren. Na de brugklas stap je over naar het gymnasium of naar leerjaar 2 van havo/vwo. Of je volgt ook in leerjaar 2 en 3 vwo projecten. In dat geval stroom je in de bovenbouw door naar het reguliere vwo.

Je kunt met een vwo-advies naar deze brugklas.

Brugklas gymnasium

Ben je een nieuwsgierige vwo-leerling met een brede interesse? Kies dan voor de brugklas gymnasium! Je volgt bij een aantal vakken een versneld programma, zodat er tijd vrijkomt voor de vakken Wetenschap en Onderzoek en Humaniora. Bij Humaniora kom je alles te weten over Latijn en Grieks, filosofie, mythologie en archeologie. Via de klassieke oudheid leer je de basis van onze eigen cultuur kennen. Bij Wetenschap en Onderzoek ga je zelf als onderzoeker aan de slag. Allebei de vakken bereiden je uitstekend voor op een route via het gymnasium naar een universitaire studie.

Je kunt met een vwo-advies naar deze brugklas.

Doorstroomschema

In het schema hieronder zie je hoe ons onderwijs is opgebouwd, en welke doorstroommogelijkheden er zijn

Op het Udens College is er ook een brugklas vmbo-theoretisch/havo. Deze brugklas is onderdeel van de sector vmbo. En we hebben sinds 2021 onze eigen vrije school: Waldorf. Daar hebben we een tweejarige brugklas vmbo-theoretisch/havo/vwo.