School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Brugklassen vmbo

Ga je van groep 8 naar het vmbo van het Udens College? Dan kom je terecht in een tweejarige brugklas. Dat geeft je de kans om rustig te ervaren welk niveau het beste bij je past. En om alles uit jezelf te halen!

Onze brugklassen

Op de sector vmbo zijn er drie verschillende dakpanbrugklassen:

  • Tweejarige brugklas basis/kader
  • Tweejarige brugklas kader/theoretisch
  • Tweejarige brugklas theoretisch/havo

Tweejarige brugklas basis/kader

Heb je het advies basis, of basis/kader? En leer je graag door lekker te doen, in de praktijk? Dan past de dakpanklas basis/kader vast bij jou! Het instapniveau is hier basisniveau. Voor leerlingen met een basisadvies en sociaal-emotionele problematiek hebben we mogelijkheden in één van onze ondersteuningsklassen.

Heb je na vier jaar een diploma basis op zak, dan kun je daarna doorstromen naar mbo niveau 2. Met het diploma kader kun je naar mbo niveau 3 of 4.

Tweejarige brugklas kader/theoretisch

Heb je het advies kader, of kader/theoretisch? En wil je theoretische vakken combineren met kennis opdoen in de praktijk? Dan is de dakpanklas kader/theoretisch wat voor jou. Het instapniveau is hier kaderniveau.

Ben je na vier geslaagd, dan kun je met het diploma kader en met het diploma theoretisch doorstromen naar mbo niveau 3 of 4. Met theoretisch kun je ook doorstromen naar de havo.

Tweejarige brugklas theoretisch/havo

Heb je het advies theoretisch, of theoretisch/havo? En vind je de theorie achter onderwerpen en vakken interessant? Start dan in de dakpanklas theoretisch/havo. Het instapniveau is hier theoretisch niveau.

Met een diploma theoretisch kun je doorstromen naar mbo niveau 3 en 4 of naar de havo. Met een havo-diploma kun je naar het hbo of naar het vwo.

Daarnaast zijn er op het vmbo speciale klassen voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben dan alleen de begeleiding van een coach. Lees daar meer over op de pagina Extra ondersteuning.

Opstroom

In alle dakpanklassen krijg je les op twee niveaus. Samen met je coach bepaal je in de eerste zes tot acht weken van het schooljaar welk niveau bij jou past. In de loop van het jaar dagen we je uit om op opstroomniveau te werken: het hoogste niveau binnen jouw dakpanklas.  Alles uit jezelf halen, dat vinden we belangrijk!

Doorstroom

Zowel na leerjaar 1 als na leerjaar 2 kun je overstappen naar een andere dakpanklas of een ander niveau. Op de afbeelding hieronder zie je de doorstroommogelijkheden van het vmbo.

Tussen leerjaar 1 en leerjaar 2 hebben we een drempelloze doorstroom. Dat betekent dat je in het eerste jaar in principe niet blijft zitten. Eventuele achterstanden werk je weg door maatwerk in leerjaar 2. In februari van het tweede leerjaar bepaalt de coach samen met het docententeam en de schoolleiding op welk niveau je jouw schoolroute in de bovenbouw vervolgt.

Doorstroommogelijkheden vmbo

Lees meer over het onderwijs op de sector vmbo.