School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Geen vapes op school

10 januari 2024

Op onze school is het al jaren verboden om te roken en vapen op het schoolterrein en in de directe omgeving van de school. We gaan dit verbod uitbreiden. Sinds 1 januari is het niet meer toegestaan een vape bij je te hebben op school. Hierover hebben jij en ouders een brief ontvangen voor de kerstvakantie.

Ook vapen is schadelijk

Ook al lijkt vapen misschien onschuldiger dan roken, het is inmiddels duidelijk dat het schadelijk is voor je gezondheid en dat de damp schadelijk is voor anderen. Ook is vapen verslavend. Het inademen van stoffen bij vapen kan leiden tot schade aan de luchtwegen, kan hartkloppingen veroorzaken en geeft een verhoogde kans op kanker. Er is zelfs een nieuwe longziekte, Evali, die veroorzaakt wordt door vapen.

Nieuwe longziekte Evali: door vapen

“Evali kenmerkt zich door hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, misselijkheid, braken of diarree en koorts en kan uiteindelijk resulteren in serieuze longschade. Dit kan komen door de vaak hogere concentraties nicotine in de e-sigaret dan in de gewone sigaret”, licht kinderlongarts Peter Merkus toe. In dit artikel lees je 5 vragen aan de arts: Vijf vragen over vapen en E-sigaretten – Radboudumc.

Nieuwe afspraken op school

Wij vinden gezondheid belangrijk en houden vapen op school daarom goed in de gaten. Vapen is echter moeilijker te controleren dan roken. Daarom hebben we dit onderwerp besproken met directie, de ouderraad en medezeggenschapsraad en
samen een standpunt bepaald:

  • Met ingang van 1 januari 2024 is het dus verboden om een vape bij je te hebben op school en op het schoolterrein.
  • Wanneer een leerling een vape zichtbaar bij zich heeft, spreken we de leerling daar op aan en nemen we de vape in. De ouder(s) van de betreffende leerling kan/kunnen de vape in die week om 16.30 uur bij het domein (havo/vwo en
    Waldorf) op komen ophalen.
  • In de eerste 2 weken na de kerstvakantie zullen we op school aandacht geven aan de schadelijke effecten van vapen.

We willen je vragen je aan deze nieuwe regel te houden, zodat we samen zorgen voor een gezonde en veilige school.