Het examen

Je kiest je examenvakken aan het einde van klas 2. Je maakt die keus definitief aan het einde van klas 3. Het eindexamenpakket heeft zes (soms zeven) vakken. Je doet eindexamen in de vakken Nederlands, Engels en vier van de vakken die je in de derde klas hebt gevolgd.

 

Het eindexamen bestaat uit twee delen: het schoolexamen en het landelijk Centraal Examen. Het Centraal Examen doe je aan het eind van leerjaar 4. Ook voor de praktijkvakken is er een landelijk examen (CSPE).

 

Vanaf 2016 is de rekentoets onderdeel van het eindexamen. Je moet daarvoor een score ‘voldoende’ halen. Voor Nederlands mag je geen lager cijfer halen dan een 5.

Om leerlingen hierop voor te bereiden, is er een Taal- en Rekencentrum op het vmbo, zijn er rekenlessen en mogelijkheden voor re-teaching (zie ook onder Begeleiding).

 

Om te kunnen slagen, moet je gemiddelde score voor het Centraal Examen minimaal een 5,5 zijn.

Voor alle leerwegen geldt, dat in de derde klas het schoolexamen al begint!

Hieronder vind je links naar belangrijke informatie over het eindexamen. Elke leerlingen in de derde klas krijgt het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) bij het begin van het schooljaar ook op papier. Laat je niet verrassen en neem deze informatie, samen met je ouders, goed door!

Veel informatie over de examens en examenregelingen is ook te vinden op de site examenblad.nl .

 

Links naar examen documenten

CVE brochure_beperking_def

Belangrijke data BK3 1718

Belangrijke data BK4 1718

PTA kader 4 1718

PTA basis 3 1718

PTA basis 4 1718

PTA kader 3 1718

PTA theoretisch leerjaar 3

PTA theoretisch leerjaar 4

Uitleg over PTA en Examens BB en BK

brochure_kandidaten_met_een_beperking_VO_2018_def