Nieuws

 1. 2019-01-17 foto

  Sneak preview in nieuw gebouw havo/vwo

  Het afgelopen jaar is er een nieuw schoolgebouw verrezen aan de President Kennedylaan in Uden. Hoewel het nieuwe havo/vwo-gebouw van het Udens College nog niet helemaal af is, krijgen groep 8-leerlingen tijdens de open dag op 19 januari al een sneak preview. Zij mogen alvast een kijkje nemen in het nieuwe atrium. Het ontwerp van het gebouw is geheel in lijn met het vernieuwde onderwijs van het Udens College.

  De ‘rode school’ – zoals het oude gebouw in Uden en omstreken wordt genoemd, maakt plaats voor een nieuw en duurzaam schoolgebouw. “De ‘rode school’ is echt oud en op”, vertelt Jos te Marvelde, interim sectordirecteur van het havo/vwo. “Hoewel het een nostalgisch karakter heeft en een echt begrip is, zal de nieuwbouw toch een verademing zijn voor velen.” De nieuwbouw omvat onder andere een atrium, (praktijk)lokalen, leerpleinen, kantoorruimten en een geheel nieuwe sporthal. Het wordt middels het atrium verbonden met het huidige ‘studiehuis’; een bouwdeel dat nog maar 20 jaar oud is en recent verbouwd is in lijn met de nieuwbouw.

  Nieuwbouw hand in hand met vernieuwd onderwijsmodel
  Wat de situatie bijzonder maakt is dat de nieuwbouw van het havo/vwo helemaal aansluit bij het vernieuwde onderwijs van het Udens College. Directeur-bestuurder Ad van Kemenade licht het onderwijs toe: “De school vindt gepersonaliseerd leren belangrijk, waarbij de leerling zelf keuzes leert maken op basis van zijn eigen doelen. Ook hoe een leerling zich voelt en ontwikkelt en hoe hij of zij een steentje kan bijdragen aan de maatschappij, zijn belangrijke aspecten in de visie.”
  “We kijken veel breder dan wat decennia gewoon was in het voortgezet onderwijs”, licht te Marvelde toe. “Om dit handen en voeten te geven, heeft de leerling elke week een persoonlijk coachgesprek.” De coach begeleidt de leerling bij het maken van keuzes. Ook heeft hij of zij oog voor het welbevinden van de leerling. Van Kemenade: “Daarnaast blijft het behalen van het diploma natuurlijk belangrijk. Al is ons doel groter: het waarmaken van je droom en succesvol zijn in de maatschappij.”

  Je eigen thuishonk in de school
  De visie van het Udens College is terug te zien in het nieuwe gebouw. “Een stimulerende omgeving voor de leerling met verschillende leeractiviteiten. Zo zijn er instructielokalen, plekken waar leerlingen in stilte kunnen werken, ruimten waar ze vragen kunnen stellen aan een docent of digitaal kunnen werken”, vertelt Te Marvelde. Ook zijn er laboratoria om zelf ontdekkingen te doen, muziekruimten met geluidscabines en praktijklokalen voor creatieve vakken. “Een omgeving waar te kiezen valt, waar de leerling kan leren op de manier die bij hem of haar past. En waar een coach is die de leerling hierbij begeleidt”, zegt de sectordirecteur met gepaste trots.
       Ook is de school ingedeeld in domeinen. “Een domein is een kleinere eenheid van leerlingen met een vaste groep docenten. Een leerling heeft les in de lokalen in het eigen domein. Alleen voor de ‘specials’ ga je op reis door de school, bijvoorbeeld naar de praktijklokalen van biologie, muziek en naar de nieuwe gymzaal. Hierdoor kennen we elkaar beter en is het contact persoonlijker.”

  Klein voorproefje tijdens open dag
  Het verlengstuk van de domeinen is het atrium: de ontmoetingsplek van de nieuwe school. Dit is de ruimte die tijdens de open dag op 19 januari al te zien is. “De ruimte is dan nog niet officieel in gebruik, maar we kunnen de bezoekers een voorproefje bieden. We gaan pas na de meivakantie over naar de nieuwbouw”, zet Te Marvelde de planning uiteen. “Wel kunnen de huidige leerlingen vanaf 4 februari gaan gymmen in de nieuwe sporthal.” Na de meivakantie begint ook de sloop van het laatste deel van de ‘rode school’. “Het buitenterrein kunnen we na de zomervakantie inrichten, waar ook de omgeving gebruik van mag maken. In het najaar is er een officiële opening waarbij omwonenden worden uitgenodigd.”

  Tijdens de open dag op 19 januari zijn de deuren van de sector havo/vwo geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Op de sector vmbo aan het Kleinveld is iedereen welkom van 9.30 tot 13.30 uur. Op beide locaties staat het vernieuwde onderwijs in de schijnwerpers.

 2. Terug naar overzicht

 3. 2019-08-17

  Informatie m.b.t. je laptop

 4. 2019-08-15

  Belangrijke informatie eerste schoolweek

 5. 2019-08-13

  Beantwoorden privacy-vragen in Magister

 6. 2019-07-12

  Nieuwe schoolgidsen online

 7. 2019-07-09

  Klassen 2019-2020 (vmbo)