Nieuws

 1. 2019-09-03 foto

  Opening nieuwe school: ‘We zijn er!”

  Een rode loper, een ballonnenboog en vrolijke leerlingen bij de entree van de nieuwe school die de gasten welkom heetten, vormden de start van de officiële opening van de nieuwbouw op 2 september. Een nieuwe school voor de sector havo/vwo van het Udens College.  

  > Bekijk de foto’s in de galerij

  “We zijn er!”
  Een volle nieuwe fonkelnieuwe sporthal luisterde aandachtig naar de sprekers. Leon Verbakel, een leerling en dé dagvoorzitter opende met een persoonlijke anekdote. Als brugklasleerling in 2012 mocht hij mee gaan denken over de nieuwbouw. Wat hem het meest bijbleef is: “Het leek me vooral heel ver weg. Iets dat ik als leerling niet zou meemaken. Toch krijg ik nu les op een van de nieuwe leerpleinen, in de speciale praktijklokalen en doe ik dit jaar mijn vwo-eindexamen in deze nieuwe sporthal. We zijn er!’

  “Voor de leerling”
  Leon gaf het stokje over aan Ad van Kemenade. Daar staat een trots directeur-bestuurder. Hij begint zijn woordje met de twee pijlers van de school: de leerling als vertrekpunt en een hoge kwaliteit als vanzelfsprekendheid, die beide tot uiting komen in het nieuwe gebouw en het nieuwe onderwijsconcept. “We hebben het voor de leerling gedaan”.

  Hij noemt in zijn verhaal alle belangrijke partijen die aandeel hebben gehad in de realisatie. “Natuurlijk was het een proces van vallen en opstaan, maar door de goede samenwerking is het succesvol verlopen.” Daarbij heeft hij oog voor de medewerkers die toch bijna twee jaar In een verbouw en nieuwbouw-situatie hebben moeten werken, wat niet altijd gemakkelijk was. Met een bijzonder dankjewel aan de conciërges.

  Rob Jetten feliciteert Uden
  Rob Jetten – fractievoorzitter van D66 en oud-leerling van het Udens College – is voor deze opening uitgenodigd en blikt terug op zijn tijd hier. Hij herinnert zich vooral de fijne sfeer en het toen net nieuwe studiehuis. “Ik hoorde een leerling net vertellen dat dat nu de oudbouw is”, vertelt hij lachend. Een kleine realitycheck voor de politicus.
  Toen hij las dat de oude rode school gesloopt werd, deed hem dat toch wel wat pijn. “Maar toen ik in Uden hoorde van medewerkers dat er emmers in de klas stonden bij slecht weer, was het me wel duidelijk.”

  Hij vindt het mooi te zien dat oude elementen nog steeds terug te vinden zijn. De ramen in de nieuwe sporthal die tekenend zijn voor de openheid, de domeinen voor het bij de voornaam kennen van de docenten en de gemoedelijke sfeer. Hij feliciteert Uden met de nieuwe school.

  “Ik heb al in de nieuwe hal gesport”
  De lokale politicus Gijs van Heeswijk, wethouder van de gemeente Uden, denkt als  oud-leerling met ietsje minder weemoed terug aan de oude rode school. “Alles was rood, de gordijnen, de radiatoren en het meubilair. En er hing zo’n weeïge lucht…”,  dat hij iets typisch en herkenbaars deelde, bleek uit een lachende zaal. Het was dus nodig. Een nieuwe school, mooi verbonden middels het nieuwe atrium met het nu gemoderniseerde studiehuis en de sporthal. Waar ook verenigingen in Uden kunnen sporten en dat nu ook al doen. “Ik heb hier al een wedstrijd gespeeld met ons zaalvoetbalteam. Mijn teamgenoten waren enthousiast. We hebben onze winst in de derde helft goed gevierd op de publiekstribune en kantine.”

  “Duurzame keuzes”
  Na een met gevoel gebracht muzikaal intermezzo van leerling Nina van Dixhoorn mocht Niels Peters als architect vertellen waarom de school is gebouwd zoals het is gebouwd. Het sluit geheel aan op het nieuwe Udens Model waarbij gepersonaliseerd leren het sleutelwoord is. Maar het is ook duurzaam: “Niet alleen de energiebesparende systemen, maar ook de ligging van het gebouw is zo gekozen dat de lokalen met veel glas op de noordkant liggen en de sporthal op zuid. Het is een buffer tegen de warmte voor het atrium en de lokalen.” Niets is aan toeval over gelaten.

  Visie ‘ruimte voor ambitie’ in nieuwbouw
  Leon Verbakel praatte alle woordjes van de sprekers kundig aan elkaar als een volleerd dagvoorzitter. Hij noemde het in het slot uniek dat het gebouw aansluit op het nieuwe onderwijsmodel dat afgelopen jaar is ingegaan. In de officiële openingshandeling die volgde, kwam dit ook naar voren. Een leerling, ouder en twee medewerkers bouwden een muurtje op met stenen waarop de kernwoorden van het nieuwe onderwijs staan. Zoals coaching, talent ontwikkelen, regie bij de leerling, kleinschalige domeinen, werken aan doelen. Toen de stenen waren gelegd, draaide de sectorleiding de muur en deze liet een foto zien van de nieuwbouw met de tekst: Hier kun je bouwen aan je dromen. Het laat zien hoe de visie ruimte voor ambitie is verbonden met de nieuwbouw.

  De leerling aan het roer
  Na het officiële deel gaven leerlingen rondleiding door het gemoderniseerd studiehuis en nieuwbouw. De rondleiding voerde ook langs het nieuwe practicumlokaal van ‘nask’ (natuur- en scheikunde) waar Matt Kanters, leerling van de school en actief in politiek samen met een groep leerlingen geanimeerd in gesprek was met Rob Jetten.

  Eerder op de dag vierden de leerlingen de opening met een leuke quiz over de school, waarbij prijzen werden uitgereikt en iedere leerling en medewerker een Dopper van de school ontving.

  De dag na de opening, op dinsdag, is alles weer zoals gewoon. De leerlingen krijgen les en kunnen werken in fijne ruimtes, in de sporthal en de buitenvelden en pauzeren in het atrium. Binnenkort kunnen ze ook gebruikmaken van een prachtig groen buitenterrein

 2. Terug naar overzicht

 3. 2020-07-10

  Waldorf: nieuwe kans

 4. 2020-07-09

  Diploma-uitreiking

 5. 2020-07-02

  Leermiddelen bestellen nieuwe schooljaar

 6. 2020-06-23

  Kunst van Udens College voor Bernhoven

 7. 2020-06-08

  Geslaagd!