School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Lessen en activiteiten bij Waldorf

Hoe verloopt een lesdag? Hoe laat starten de lessen, en net zo belangrijk: wanneer is het pauze? Wat doe je tijdens activiteitenweken? Lees hoe het zit bij Waldorf.

Lestijden en pauzes

Volg je les bij Waldorf? Dan heb je in de ochtend periodeonderwijs. Daarna is er ruimte voor de andere vakken, en je eindigt de dag met creatieve activiteiten. In dit schema zie je de lestijden en de pauzes. Daarnaast voer je één keer in de drie weken een persoonlijk gesprek met je klassendocent.

De eerste pauze breng je door in je lokaal. In de middag pauzeer je in het atrium, de aula of op het schoolplein.

Activiteitenweken

In de activiteitenweken doe je mee aan een verdiepend project in of rond de school. Of je gaat op een excursie die past bij een thema waaraan je de afgelopen weken hebt gewerkt. Zo overnacht je in de zevende klas in het prehistorisch dorp in Eindhoven. Het precieze programma hoor je steeds ruim van tevoren.

Lesuitval

Natuurlijk proberen we lesuitval zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door activiteiten te plannen in de activiteitenweken. Daarnaast zetten we onderwijsassistenten in om lesuitval in andere weken op te vangen. Elk schooljaar voldoen we sowieso aan de onderwijstijd die het ministerie van Onderwijs voorschrijft.