Nieuws

 1. 2022-04-23 foto

  Oekraïense jongeren ontvangen les op UC

  Vanaf maandag 9 mei, na de meivakantie, volgen een aantal Oekraïense jongeren tussen 12 en 18 jaar les op het Udens College. Jongeren die hun land samen met familie zijn ontvlucht vanwege de oorlog. Zij krijgen 5 dagen per week les in verschillende vakken en leren op deze wijze ook andere jongeren en de Nederlandse maatschappij kennen.

  De jongeren krijgen les op de locatie aan het Kleinveld (vmbo). “Er zijn nu ongeveer 8 tot 10 Oekraïense leerlingen aangemeld, maar dat aantal kan de aankomende weken oplopen omdat er meer opvangplekken in de gemeente Maashorst open gaan”, vertelt docent Dagmar Klaassen van het Udens College, die de lessen en alle voorbereidingen organiseert.

  De leerlingen ontvangen in een eigen lokaal 5 dagdelen diverse lessen, zoals Nederlands, Engels, rekenen, sport, creatieve vakken en ze maken kennis met de Nederlandse maatschappij. Oud-medewerkers, medewerkers die tussenuren of dagdelen vrij zijn en stagiaires verzorgen de lessen. “Leerlingen van het Udens College die Russisch of Oekraïens spreken, gaan helpen als tolk”. Een manier om Oekraïense leerlingen zich meer thuis te laten voelen, leerlingen te betrekken en de eerste verbindingen met Nederlandse jongeren te leggen.

  Het aanbod op het Udens College is voor nu vooral op onderwijs gericht. “Natuurlijk hebben we ook aandacht voor het welzijn; we bieden ze een rustige plek waar ze weer wat dingen kunnen oppakken. Ze zijn even uit de situatie en in een schoolse setting. We zitten (vooralsnog) ruim in de bezetting, waardoor we ook individualistisch kunnen werken”, vertelt Klaassen.

  De leerlingen die na de meivakantie starten op het Udens College hebben de afgelopen 2 weken van vrijwilligers les gekregen in het Handelshuys. De docente: “Daar sprak ik ze en je merkt dat leerlingen enthousiast zijn om weer naar school te kunnen, met Nederlandse jongeren in contact te komen en ook om Nederlands te leren.” Zelf heeft Dagmar, die bij een internationale schakelklas werkte en ook NT2-coördinator is (Nederlands als tweede taal), er veel zin in. “Ik vind het leuk om mensen onze taal te leren en te laten kennismaken met onze cultuur. Het heeft altijd in mijn bloed gezeten. In deze situatie geeft dit werk ook veel voldoening.”

  Het lesaanbod biedt het Udens College aan in overleg met de gemeente en duurt in elk geval tot de zomervakantie. “We stellen elke dag bij omdat het een veranderlijk proces is. Hoe veel leerlingen komen er, hoe lang blijven de leerlingen in Nederland, zijn er leerlingen die permanent blijven? Dat zijn allemaal factoren die van invloed zijn. Ook zijn er leerlingen die nog online lessen volgen van hun school in Oekraïne. Daarnaast zijn ze allemaal geraakt door de oorlog, maar ook daarin zijn ervaringen anders. Het is dus echt maatwerk.” De voorbereidingen zijn in volle gang om de Oekraïense leerlingen een goede start te geven op 9 mei.

 2. Terug naar overzicht

 3. 2022-05-17

  Aanmelden infoavond leerroutes Waldorf

 4. 2022-04-23

  Actiedag havo/vwo voor Edukans

 5. 2022-04-23

  Oekraïense jongeren ontvangen les op UC

 6. 2022-04-22

  Girls Day 2022

 7. 2022-04-21

  Vacature afdelingsdirecteur vmbo lj 3 en 4