School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

UConnect geslaagd met 50 bedrijven

30 januari 2023

2e editie loopbaan- en netwerkevent Udens College

Op vrijdag 27 januari was de sporthal van het Udens College omgetoverd tot een ware loopbaan- en netwerkbeurs. Ruim 50 bedrijven en instellingen presenteerde zich hier tijdens UConnect aan de leerlingen van het vmbo en Waldorf Uden.

Leerlingen werkten zo aan hun loopbaancompetenties en bedrijven en instellingen uit de regio kwamen in contact met potentiële toekomstige medewerkers. Met UConnect slaat het vmbo van het Udens College de handen ineen met organisaties om jonge talenten kansen in de eigen regio te bieden.

Enthousiasme, info en challenges

52 bedrijven en organisaties stonden met enthousiasme, een gevulde kraam met informatie en ook allerlei leuke challenges klaar om de jongeren te prikkelen. De technische bedrijven waren goed vertegenwoordigd, ook de horeca, zorg, welzijn en uiterlijke verzorging waren aanwezig. Net als de gemeente, defensie en bedrijven uit de groensector en beveiliging.

Leren netwerken: spannend

De hele dag kwamen leerlingen in groepen naar de sporthal om organisaties te leren kennen. Voor leerlingen is zo’n event leerzaam, maar ook praktisch en doelgericht. “In de verschillende leerjaren lopen leerlingen namelijk een korte en een lange stage, hebben ze meeloopdagen en nemen ze interviews af bij organisaties. Vrijdag konden ze hiervoor al de eerste contacten leggen met de bedrijven”, vertelt Lindsay van Dalen, decaan van het vmbo.

“Voor veel leerlingen is het spannend om op een bedrijf af te stappen, maar als ze het hebben gedaan, zijn ze opgelucht en trots. Dat zijn op deze leeftijd belangrijke ervaringen die je al mee neemt!”, vult haar collega-decaan Yvette van Wijk aan. “Op deze manier werken leerlingen tijdens dit event aan hun loopbaancompetenties. Ze bouwen netwerkcontacten op met organisaties en krijgen zicht op de regionale arbeidsmarkt.”

Uitgelezen kans voor bedrijven

Ook voor organisaties uit Uden en omgeving is het event interessant, zeker in de huidige markt. “Voor bedrijven een uitgelezen kans om zich te profileren en te laten zien welke werkzaamheden en functies er zijn”, aldus Van Dalen. Organisaties kunnen toekomstige stagiaires ontmoeten die daar vervolgens mogelijk willen blijven werken. Ook leuke bijbaantjes voor in het weekend en vakantiewerk kunnen hier uit ontstaan.

Het mes snijdt dus aan twee kanten. “Een impuls voor de loopbaanontwikkeling van de leerling en kansen voor de organisaties in de regio. En dat allemaal op één dag!”