School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Robot-team behaalt vijfde plek in regiofinale

15 april 2022

Robot-Team van Udens College sector vmbo heeft zaterdag 26 maart meegedaan aan de finale van First Lego League in Helmond. Dit is een internationale wedstrijd waarbij innovatie en robotica centraal staan. Leerlingen van verschillende scholen uit heel Noord-Brabant streden in Helmond tegen elkaar binnen het thema ‘Cargo Connect’: een actueel thema over pakketjes, transport en logistiek. Het Robot-team deed dit jaar met een compleet nieuwe lichting aan de challenge mee. Ondanks dat het hun eerste jaar was, bemachtigden ze een mooie vijfde plek.

De First Lego League (FLL) is een wedstrijd die jongeren in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar uitdaagt om de rol van Wetenschap & Technologie in de maatschappij te onderzoeken. Elk jaar is er een wisselend thema. Daarbinnen worden diverse opdrachten geformuleerd. Zo moeten de leerlingen komen tot een innovatieproject en een (zelf te bouwen en te programmeren) robot. De leerlingen werken in teams van maximaal tien personen aan de verschillende opdrachten.

Onderzoeksopdracht
Voor het innovatieproject (de onderzoeksopdracht) formuleren de kinderen zelf een probleem. Dat vormt de start voor het onderzoek. Dit jaar moest dat een fysiek of sociaal probleem zijn binnen het thema logistiek (Cargo Connect). Naarmate nieuwe uitdagingen opduiken die onze wereldwijde transportsystemen ontregelen en de behoefte aan innovatieve & duurzamere oplossingen toeneemt, worden de leerlingen van vandaag immers de drijvende kracht achter de doorbraken van morgen. Na onderzoek is het dan ook bedoeling dat men komt tot een (innovatieve) oplossing voor dat probleem. De afgelopen maanden hebben de leerlingen dus nagedacht over het transport van de toekomst.

Robotica
Voor de robotwedstrijd ontwerpen, programmeren en bouwen de kinderen met Lego Mindstorms of Spike Prime een eigen autonome robot. Doel van de robot was dit keer het volbrengen van verschillende logistieke missies. De wereld van de logistiek werd verbeeld door een speelveld met lego-modellen. Elk model representeerde een onderdeel binnen de transport- en logistiekketen. Van een containerschip tot een vliegtuig dat door de robot geladen moest worden, of een brug die gesloten moet worden zodat het transport weer door kan gaan. Naast de innovatie en de robotwedstrijd zijn er nog 2 onderdelen waar de jury op let. Bij het robot-ontwerp hebben de leerlingen alle tijd en ruimte om te laten zien waar hun zelfgebouwde robot en software toe in staat is. Het vierde en laatste jury-onderdeel is ‘core values’. Hierbij staan de samenwerking, kennisdeling, de taakverdeling en hoe het team omgaat met tegenslagen centraal.