School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Oekraïense leerlingen sluiten onderwijsperiode in Uden af

13 juli 2022

Artikel door Udens Weekblad

UDEN | Het avontuur zit er op. 9 weken lang kregen leerlingen uit Oekraïne les op het Udens College. De groep werd steeds groter door het aantal groeiende vluchtelingen. Gisteren gingen veertien leerlingen en het docententeam op stap naar dierenpark Zie-ZOO om de bijzondere periode af te sluiten.

door Henk Lunenburg

Het onderwijs werd gegeven door stagiairs en docenten van de Udense middelbare school. Het was een gevarieerd programma, waarin aandacht werd besteed aan Nederlands, Nask, sport, Nederlandse cultuur, creatieve vakken en koken. “We werkten met bevlogen mensen die vanuit hun passie onderwijs gaven aan deze bijzondere groep”, vertelt docent Dagmar Klaassen. “Door een aantal toffe bedrijven uit de regio hebben we voor deze leerlingen een paar te gekke activiteiten kunnen organiseren zoals, bowlen bij de Vrije Teugel, naar het klimpark van De Mastworp, en een middag naar BillyBird in Volkel.” Een veilige plek, elkaar leren kennen en de Nederlandse taal waren de uitgangspunten. “Die doelen zijn behaald”, aldus een tevreden Dagmar. “De leerlingen hebben ook genoten van de laatste activiteit samen bij Zie-ZOO.” In het zonnetje konden ze terugkijken op het avontuur.

Nieuwe plek
In september starten de leerlingen uit Oekraïne op Isk-scholen in Uden, Oss en Helmond. Daar zal de nadruk liggen op het klaarstomen voor het regulier Nederlands onderwijs, zodat ze uiteindelijk kunnen instromen in het voortgezet onderwijs of het mbo. “Het gehele docententeam hoopt dat ze met een goed gevoel terugkijken op deze tijd en wie weet zien we ze over een poosje weer terug op het Udens College.”