School voor vmbo, havo en vwo | óók vrijeschoolonderwijs

Leerlingacteur worden?

12 juni 2023

De sector havo/vwo is op zoek naar leerlingacteurs. Alle leerlingen van havo 3 en 4 en vwo 3 t/m 5 kunnen zich hiervoor aanmelden. Lees snel meer!

Ongetwijfeld denk je wel eens in de klas…”de leraar pakt het niet goed aan”, “de leraar begrijpt ons niet goed”, “waarom grijpt hij/zij niet in?” Voor studenten en (beginnende) leraren is het soms een hele uitdaging om orde te houden. Sommige situaties in de klas zijn voor hen lastig en hoe pak je het dan op de juiste manier aan? Hierbij willen wij graag jullie als deskundigen in gaan zetten. Jullie weten als geen ander hoe leerlingen zijn en hoe zij reageren in bepaalde situaties.

Hoe waardevol zou jullie bijdrage dan niet zijn in het trainen van leraren! Door met jullie in een trainingssituatie aan de slag te gaan is een leraar beter voorbereid en kan hij/zij betere keuzes maken in de werkelijke klassensituatie.

Op school werken we sinds een tijdje met een groep leerlingen, die opgeleid zijn tot leerlingacteur, vaak ook trainingsacteur genoemd. Een trainingsacteur is iemand die situaties naspeelt in cursussen en workshops. Ze zijn heel goed te gebruiken in het onderwijs, waarbij een groep  leerlingen een klas speelt. Beginnende leraren kunnen dan oefenen met deze ‘oefen’ klas, zodat ze (nog) beter orde kunnen leren houden. 

De plussen!

Als je belangstelling hebt om op school opgeleid te worden tot leerlingacteur, dan kun je solliciteren. Als je wordt aangenomen, volg je de training. Daarna word je ongeveer maandelijks gevraagd om tijdens of na schooltijd te ondersteunen als leerlingacteur. Je krijgt hier een kleine vergoeding voor van ongeveer 4,50 netto per uur en na afloop van je schoolloopbaan krijg je een certificaat. Heel handig als je ziet wat opleidingen tegenwoordig aan extra’s van je vragen.

We hebben minimaal twaalf maar bij voorkeur achttien leerlingacteurs nodig om samen een klas te spelen. Soms zullen we ook een paar leerlingacteurs nodig hebben voor het oefenen van gesprekstechnieken in kleine groepjes.

Je hoeft geen ervaring te hebben met toneel, of daar goed in te zijn. We kijken tijdens de sollicitatie vooral of je goed kunt kijken naar leraren, of je verschillende soorten leerlingen kunt spelen en of je kunt verwoorden wat leraren wel en niet goed doen.

Meer weten of solliciteren?

Wil je meer weten? Er zijn al veel middelbare scholen die werken met leerlingacteurs. Kijk maar eens op: Wat we doen | Jongeren als Trainingsacteur of bekijk onderstaand filmpje waarin ook leerlingacteurs meer vertellen!

Is dit iets voor jou? Dan kun je solliciteren door een sollicitatiebrief te sturen naar docente Joyce Römkens: j.romkens@udenscollege.nl Je kunt je brief opsturen tot 30 juni. Ook kun je bij haar terecht als je nog vragen hebt natuurlijk!