Nieuws

 1. 2014-09-24 foto

  De Nederlandse Wiskunde Olympiade

  De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

  Ook op het UC kun je hieraan deelnemen. Vooraf aan deze eerste ronde zijn er speciale dwt’s om te oefenen. Het afgelopen jaar is er een groot aantal leerlingen geweest dat deel heeft genomen aan deze ronde op school.

   

  De 1000 beste leerlingen worden uitgenodigd voor de tweede ronde in maart. Deze winnaars van de eerste ronde komen uit drie categorieën: klas 5, klas 4 en onderbouw. De leerlingen uit de onderbouw hebben minder punten nodig om door te gaan naar de tweede ronde dan de leerlingen uit klas 4, en die weer minder dan de leerlingen uit klas 5. (De opgaven zijn voor de drie categorieën hetzelfde.)

  Dat was al een bijzondere prestatie op zich.

  Voor de finale heeft Steven zich voorbereid door een finale training van een aantal trainingsmiddagen op de Radboud Universiteit Nijmegen te volgen, samen met de andere finalisten uit de regio.

   

  De Finale op vrijdag 12 september 2014

  Een prachtige najaarsdag met een mooie temperatuur en volop zon.

  Het is rond 11 uur al druk op de universiteitscampus van de TU/e op die vrijdagochtend. Behalve de “gewone” TU-studenten zijn er ook een 160 middelbare school leerlingen en een aantal begeleiders aanwezig in het sportcentrum van de Techinische Universiteit Eindhoven. Daar begint om 13 uur de jaarlijkse finale van de Wiskunde Olympiade. Voor de deelnemers zal de temperatuur nog hoger oplopen dan hij buiten al is want zij een krijgen vijf pittige wiskundeopgaven voorgelegd die ze in de beschikbare tijd van drie uur tot een zo goed mogelijk einde moeten brengen. Niet gemakkelijk maar wel een uitdaging. De drie categorieën waarin de leerlingen strijden zijn: zesde klas, vijfde en vierde klas of lager. De vijf beste deelnemers aan de finale in elk van deze drie categorieën vormen samen de vijftien prijswinnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2014. Samen met een aantal andere veelbelovende finalisten worden de prijswinnaars uitgenodigd om deel te nemen aan een speciaal trainingsprogramma voor de internationale wiskundewedstrijden waar Nederland in 2015 een team naartoe afvaardigt; de Benelux Mathematical Olympiad, de European Girls’ Mathematical Olympiad en de International Mathematical Olympiad die in 2015 plaatsvindt in Thailand.                                                                            Na een lunch en een welkomstwoordje en een korte uitleg van de middag wordt ook nog even de voltallige Nederlandse ploeg van het afgelopen jaar in het zonnetje gezet. Zij namen deel aan de Internationale Wiskunde Olympiade die van 6 tot 13 juli plaats vond in Kaapstad, Zuid-Afrika. En Nederland heeft daar geschiedenis geschreven: drie teamleden wisten een gouden medaille binnen te halen, de andere drie behaalden twee zilveren en een bronzen medaille. Nederland eindigde hiermee historisch hoog: op de 13e plek van de 101 deelnemende landen en als beste West-Europese land.

  Eindelijk is het dan 13 uur en kunnen de deelnemers er hun tanden in gaan zetten. Eén van de deelnemers aan deze finale is onze UC-er Steven Miltenburg, leerling uit 6vwo, die in januari glansrijk door de eerste ronde kwam en ook in de tweede ronde in maart zo goed wist te scoren dat hij uitgenodigd werd voor deze finaleronde. Na drie uur hard werken was Steven weliswaar moe, maar ook heel tevreden omdat hij drie van de vijf opgaven voor zijn gevoel goed had opgelost. Ook was er een tikkeltje teleurstelling te bespeuren omdat hij dicht bij de oplossing van de vierde opgave zat maar net niet de beslissende stap kon zetten Jammer, maar niet getreurd Steven: je hebt een prachtige prestatie geleverd om zo ver te komen. Het is nog een paar weekjes wachten op de definitieve uitslag maar je kunt in ieder geval met een goed gevoel en met trots terug kijken op het afgelopen Wiskunde Olympiade jaar.

  Zin om Steven op te volgen in het nieuwe jaar ? Teken dan in periode 2 in voor training Wiskunde Olympiade 1e ronde die in januari op school zal plaats vinden. Wie weet kun je net zo’n mooie ervaring beleven als Steven dit jaar gehad heeft.

  Steven, bedankt voor deze prachtige wiskunde-promotie !

  Sectie wiskunde.

   

 2. Terug naar overzicht

 3. 2018-09-14

  UC MORE | info-avond: 8 & 10 oktober

 4. 2018-09-14

  Ardennen: aankomst bussen H4

 5. 2018-09-04

  V4,5,6: Presentaties ouderavonden

 6. 2018-09-04

  H4,5: Presentaties ouderavonden

 7. 2018-09-03

  Schoolfotograaf: 4 en 6 september