Nieuws

 1. 2019-04-11 foto

  300 UC-leerlingen testen ‘gezonde app’ TUe

  Gezonde smoothie maken? Check! Een yoga-houding aannemen? Check! Op de fiets naar de Bedafse Bergen? Check!

  De eersteklassers van de vmbo-sector zijn op 5 april gestart met de Gezonde School Challenge met behulp van een nieuwe app. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden deze slimme en sociale app (GameBus), die in Uden voor het eerst op grote schaal wordt getest. De 300 leerlingen van het Udens College worden door de app gemotiveerd challenges aan te gaan voor een gezonde leefstijl. De leerlingen bedachten samen met de onderzoekers diverse uitdagingen op maat voor de plaats Uden en omgeving. Het wedstrijdelement maakt leerlingen extra gemotiveerd de opdrachten ‘af te vinken’ in de app.

  Van alcoholbril tot digitaal tikkertje
  Vrijdag installeerden alle brugklassers de app in de klas en startten met de eerste opdrachten. “Voor deze eerste dag hebben we een aantal uitdagingen in Uden voorbereid. Zo konden enkele leerlingen een kijkje nemen bij de rookrobot of alcoholbril bij de GGD, een gezonde smoothie maken in het wijkgebouw, of digitaal tikkertje doen“, vertelt Bas de Gier, docent lichamelijke opvoeding op het vmbo en kartrekker van het project.

  Leerlingen krijgen nu 3 maanden de tijd om andere challenges uit te voeren. De Gier vervolgt: “Een van de opdrachten is om sportlocaties in Uden te bezoeken, ook zijn er punten te verdienen om te gaan sporten met iemand die meer dan 50 jaar ouder is of een documentaire ‘Stress to impress’ te kijken.”

  Competitie: wie wint er?
  Door het insturen van foto’s en filmpjes geven de leerlingen aan dat een opdracht is volbracht. Tijdens de momenten voor groepscoaching op school is er aandacht voor de app en gezondheid. Aan het einde van het schooljaar wordt de balans opgemaakt: welke klas, leerling en docent scoort de meeste punten op gezondheid?

  Thema gezondheid vernieuwd met funfactor
  Het Udens College organiseert al jaren bewustwordingsactiviteiten voor de week van de gezonde school. “Dit jaar wilden we gaan vernieuwen. En dat is goed gelukt met behulp van de gemeente Uden die ons in contact bracht met TUe”, vertelt Bas de Gier. Het thema gezondheid blijft ook voor jongeren belangrijk. “Als we kijken naar de landelijke tendens, dan sporten jongeren nu minder, zitten ze meer en ervaren ze meer stress als ze ouder worden. Ook kan de individualisering in de maatschappij onder jongeren eenzaamheid veroorzaken.”

  De challenges in de app van de TUE spelen dan ook in op de fysieke, sociale en cognitieve gezondheid. Want gezondheid is breder dan bewegen en gezonde voeding. Thema’s zoals slaap, stress, genotsmiddelen, online gedrag, ontmoeting, gaming en seksualiteit komen aan bod. Kennisoverdracht en bewustwording krijgen een extra zetje door het toevoegen van de funfactor in de app. De leerlingen dachten zelf mee over passende challenges.

  Voor de TU/e is de Udense campagne onderdeel van een project waarin onderzocht wordt hoe mensen effectief verleid kunnen worden tot gezond gedrag met behulp van IT.

 2. Terug naar overzicht

 3. 2019-10-11

  UC MORE | proef: meld je nu aan

 4. 2019-10-11

  UC more | info presentaties

 5. 2019-10-08

  Muziek: viool en cello spelen

 6. 2019-10-04

  V6: Cambridge English certificaten uitgereikt

 7. 2019-10-03

  Leerlingen naar Model United Nations in Arnhem