Nieuws

 1. 2014-10-03 foto

  Wiskundetoernooi Radboud Universiteit

  Vrijdag 26 september heeft een team van onze school deelgenomen aan het jaarlijkse wiskundetoernooi van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

  Rond 9 uur verzamelde Agnes Thus, die als chauffeur en begeleider mee ging, ons groepje bestaande uit Juul van Boxtel (5vwo), Brechtje van Klaveren (5vwo), Steven Miltenburg (6 vwo) en Janneau Thijssen (5vwo) op school om vervolgens naar Nijmegen te rijden. Tussen 10 uur en half 11 voegde zich in Nijmegen ook wiskundedocent Martien Sauvé bij het groepje. Het was rond dat tijdstip een drukte van belang in het Gymnasion, één van de gebouwen van de bèta-faculteit, waar in de sporthal het wedstijdgebeuren zou gaan plaatsvinden. Maar eerst moesten alle deelnemende teams op de foto.

  IMG_0238

   

  Na een hele korte instructie begon om 11 uur het eerste gedeelte van het wiskundetoernooi: een estafettewedstrijd. De teams krijgen precies één uur de tijd om aan 20 wiskundeproblemen te werken, elke opgave met drie pogingen om het goede antwoord te vinden. Een inspannende maar ook uitdagende aangelegenheid. Er wordt hard gewerkt door de 100 teams en de studenten van de faculteit houden gedurende dat uur nauwgezet de score per opgave bij zodat ieder groepje meteen kan zien hoe ze er ten opzichte van de andere teams ervoor staan. De begeleiders van de teams treden bij een team, niet van haar of zijn eigen school, op als jurylid. Na dat uur is ook meteen de uitslag van dit eerste deel bekend. Hoewel ons team over het verloop best tevreden was, was er toch een tikkeltje teleurstelling te bespreuren toen de totaaluitslag zichtbaar werd. Ondanks het redelijk goede gevoel dat Juul, Brechtje, Steven en Janneau hadden stonden ze slechts 83e in de tussenstand. Dus dat moesten ze vanmiddag dan maar eens even recht gaan zetten. Maar eerst even lopend naar het Huygensgebouw voor de lunch. Uitstekend verzorgd en dat ging er wel in bij de jeugd na dat uur hard werken. Ook de begeleiders lieten het zich goed smaken. Overheerlijke broodjes maar de warme saucijzenbroodjes spanden toch wel de kroon bij ons team: als warme broodjes gingen ze erin. Ondertussen kon er in de lunchpauze nog geschaakt worden of meegedaan worden aan een Rubik-kubus wedstrijd en daar werd druk van gebruik gemaakt. Maar ook heel veel groepjes vulden de tijd met op gemak eten en even bijkletsen of napraten over de estafette en hier en daar waren ze bezig met een voorbeschouwing op het middagprogramma: de zogenaamde Sum of Us. Een wedstrijd waar in groepsverband aan een thema wordt gewerkt. Dat was dit jaar: 3D-printen. Een zeer actueel onderwerp want er wordt tegenwoordig nogal veel over gepubliceerd.

  Ondertussen kregen de begeleiders een apart docentenprogramma voorgeschoteld: een luchtig, heel onderhoudend college verzorgd door Ionica Smeets. Getuige het applaus na afloop viel dat bij de toehoorders bijzonder goed in de smaak. Dat had Ionica ook ten volle verdiend want de zeer enthousiaste manier waarop zij het programma bracht werkte zeer aanstekelijk. Zowel de wedstrijd voor de leerlingen als het docentenprogramma was rond dezelfde tijd (tegen half 4) afgelopen en daarna was er in afwachting van de einduitslag en de prijsuitreiking onder het genot van een drankje en een nootje nog even tijd om te evalueren. Ons team had het bij de Sum of Us  wedstrijd bijzonder goed gedaan. Ruim binnen de tijd hadden ze de opgaven opgelost met een goed gevoel bij de ingeleverde antwoorden. Zeer relaxed zat men rond te kijken naar de andere, veelal nog zwoegende, teams: hadden ze dan toch “het addertje onder het gras”gemist ? Maar die twijfel bleek onterecht:  in de einduitslag van deze dag schoven we op van de 83e naar de 56e plaats. Een zeer verdienstelijke plek in de middenmoot van dit wiskundetoernooi met teams uit het hele land. En wat ook heel belangrijk is: Juul, Brechtje, Steven, Janneau en ook de begeiders Agnes en Martien konden terugkijken op een bijzonder leuke dag. Inspannend bij de wedstrijdelementen maar ook bijzonder leerzaam en als een wedstrijd voor je gevoel goed verloopt een voldaan gevoel opleverend. Dan heb je het zeker niet voor niets gedaan. Ook het doorbrengen van zo’n dag op de universiteitscampus is ook weer totaal anders dan een dagje Schepenhoek of Kennedylaan.

  Tegen half 5 werd de terugreis aangevangen en kon iedereen tevreden terugkijken op een bijzonder geslaagde dag. Juul, Brechtje, Steven en Janneau: bedankt dat jullie het UC zo goed vertegenwoordigd hebben op dit wiskundetoernooi  in Nijmegen en voor de goede wiskunde-promotie.

  Nijmegen, als het aan ons ligt zijn we er volgend jaar zeker weer bij met een team.

  Agnes Thus en Martien Sauvé.

 2. Terug naar overzicht

 3. 2018-04-20

  Trekking HV3 loterij voor Edukans

 4. 2018-04-16

  Hoofdluis geconstateerd!

 5. 2018-04-09

  Wat doet de GGD?

 6. 2018-04-05

  Gymnasiumdag 16 april

 7. 2018-04-05

  AZ2 & H2: Bezoek aan Amsterdam